Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Správný přísun tekutin během fitness

Správný přísun tekutin během fitness

Pro každého sportovce je dostatečný přísun tekutin v rámci kvalitní přípravy přímo nutností. Amatérští sportovci by měli vypít alespoň 1,5-2,5 litru, vrcholoví sportovci dvakrát tolik.  Každý sportovec by si měl regulovat množství tekutin individuálně podle svých tréninkových možností a hlavně vědět, co může a nesmí pít. Největší část pitného režimu by měla tvořit čistá pramenitá, lehce mineralizovaná voda s minimem obsahu soli. Vodu lze doplnit ovocnými přírodními a zeleninovými šťávami, které dodají organismu dostatek vlákniny a vitaminů. Doporučuje se také popíjejí zelených nebo bylinkových čajů. Určitě byste neměli pít alkohol, silné černé čaje a kávu, jelikož obsahují kofein, který odvodňuje.

Mezi vhodné sportovní nápoje při výkonu patří iontové nápoje s obsahem sodíku a draslíku v poměru 3-4:1. Nápoje by měly být slazeny jednoduchými sacharidy jako jsou glukóza, fruktóza, maltodextrin, díky kterým budete mít dostatek energie během cvičení.

Před tréninkem vypijte alespoň 0,5-0,75 litru neperlivé vody nebo mírně slazeného čaje. Sportovní nápoje vybírejte hypotonické, které se vstřebávají rychleji do organismu. Během výkonu doplňujte tekutiny v podobě isotonických a hypotonických nápojů, obsahující kvalitní sacharidy pro dostatečnou energizaci organismu. Po tréninku doplňujte tekutiny postupně v malých dávkách. Hodí se hypertonické a isotonické nápoje, abyste do organismu doplnili vyšší příjem minerálních iontů.

blog | budujte svá těla