Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Průvodce kloubní výživou

Průvodce kloubní výživou

V minulém článku jsme mluvili o problému s křupáním kloubů a zmínili jsme i doporučení kloubní výživy pro zdravé klouby. Jak takovou výživu vybrat, vám poradíme tentokrát.

Každý sportovec se už mnohdy zamyslel nad benefity kloubní výživy pro maximální podporu pohybového aparátu. Speciální výživa totiž není určena pouze starším lidem, může být prospěšná všem. Obsažené látky totiž podporují správnou funkci kloubů. Při poranění pomáhají urychlit hojení poškozených tkání a podporují rychlejší návrat ke každodenním aktivitám i sportu. Nejčastější příčinou poškození kloubů je jejich zranění, zánět – artritida nebo úbytek funkční hmoty. V těchto případech se objevují nepříjemné bolesti, ztuhlosti a dalších problémy. Léčba kloubů se pak odvíjí podle typu i míry poškození ve spolupráci s řadou odborníků.

Kloubní výživu se doporučuje užívat sportovcům, kteří trénují i několikrát denně a hodně zatěžují klouby, dále pak lidem s fyzicky náročnou prací, starším lidem a také těm, kdo bojují s nadváhou nebo obezitou.

Vybraná kloubní výživa by měla obsahovat glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM. Z glukosaminu tělo vyrábí důležité sloučeniny, které slouží jako stavební materiál pro tvorbu chrupavky a dalších částí pohybového aparátu. Podporuje odolnost a pevnost kolenního kloubu. Obecně se doporučuje užívat glukosamin v množství 900–1500 mg během 1–3 dávek. Chondroitin se svými účinky podobá glukosaminu, i ten se z velké části podílí na odolnosti chrupavek. Díky svým vlastnostem pomáhá udržovat chrupavku zdravou, elastickou, odolnou, a snižovat tak bolestivost kloubů. Běžně se užívá v množství 800–1200 mg denně ve 3 dávkách společně s jídlem. MSM (Methylsulfonylmethan) se běžně vyskytuje i v některých druzích ovoce, zeleniny a masa. Dokáže tlumit aktivitu zánětlivých buněk, které se objevují při poškození tkáně nebo infekci. Kromě toho působí i jako antioxidant. Doporučuje se užívat v dávce 3000 mg denně. Všechny tyto 3 látky poskytují chrupavce základní stavební materiál, pomáhají ji udržovat v dobré kondici a zpomalují přirozenou degradaci.

Kromě těchto tří látek se doporučuje užívat i další doplňky, které působí protizánětlivě nebo pomáhají budovat funkční kloubní hmotu. Jde například o kolagen 1. a 2. typu nebo kyselinu hyaluronovou.

blog | budujte svá těla