Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Proč pravidelně cvičit plank neboli prkno?

Proč pravidelně cvičit plank neboli prkno?

Plank je cvik, který buď milujeme, nebo nenávidíme. A i když ho nenávidíme, přesto jej všichni cvičíme. Díky všem jeho benefitům, mu odpustíme i ty nekonečné sekundy pálení břišních svalů a klepání celého těla. Není ale důležité vytrvat v prkně maximálně dlouhou dobu, je potřeba zaměřit se především na správné provedení.

 

Plank neboli prkno je založen na udržení stabilní pozice po dobu několika sekund až minut. Připomíná základní pozici kliku, jen předloktí máte položené na zemi. Tělo je rovnoběžně se zemí, nohy natažené a špičky zapřené do podložky. Během cviku se do akce zapojuje přímý a příčný sval břišní, vnější a vnitřní šikmý sval břišní. Tyto svaly jsou základem středu těla a při planku udržují páteř v neutrální pozici. Díky tomu posilujeme hluboký stabilizační systém páteře, do kterého patří také bránice, svaly pánevního dna a krátké svaly zad v nejhlubší vrstvě podél páteře. Zabrat ale dostanou i svaly paží a hýždě.

 

Plank by měli do svého cvičebního programu zahrnout sportovci všech kategorií. Začátečníci jej mohou nejprve provádět s oporou kolen a po čase přejít na klasický plank. Další úrovní bude prodlužování času. Pokročilí sportovci mohou vyzkoušet i těžší varianty, jako například plank se zvedáním končetin, plank na balančních pomůckách nebo se zátěží v podobě kotouče na zádech.

 

Na co si dát při prknu pozor? Hlavu a krk držte v prodloužení páteře, kolena zcela nepropínejte, nechte je mírně pokrčená a neprohýbejte se v zádech, zejména v bederní oblasti. Volně dýchejte a soustřeďte se na opěrné body na loktech a špičkách chodidel.

blog | budujte svá těla