Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Proč by měli jíst sportovci avokádo?

Proč by měli jíst sportovci avokádo?

Avokádo je čím dál tím víc oblíbené i v našich krajích. A to je jedině dobře! Díky své vysoké nutriční hodnotě se právem řadí mezi superpotraviny. Po tréninku ve fitness centru dodá každému sportovci potřebnou energii.

Avokádo je ovoce, ale upravuje se spíše jako zelenina. Má v sobě velké množství tuku, ale nemusíte se ho bát jíst ani při dietě. Tuky obsažené v avokádu mají velmi příznivý vliv na lidské zdraví. Avokádo neobsahuje cholesterol, naopak jeho hladinu v organismu snižuje. Obsahuje jen mizivé množství cukru a ve stavu zralosti má lehce oříškovou chuť. Skvěle vás nabije energií, ve 100 g je ukryto kolem 900 kJ, také má spoustu vlákniny, asi 30% doporučené denní dávky, je tedy velmi prospěšné pro střeva. Najdete v něm velké množství antioxidantů, které působí blahodárně na lidský organismus, ale také vitamíny skupiny B, C, K. Avokádo je bohatým zdrojem draslíku, který lidem často chybí, obsahuje kyselinu listovou či hořčík, železo, zinek nebo fosfor. 

Slupka se nekonzumuje. Při výběru se zaměřte na to, jak je avokádo pružné, určitě nesmí být tvrdé nebo přílič měkké. Pokud přinesete domu tvrdé - nezralé avokádo, nechte ho pár dní při pokojové teplotě dozrát. Můžete ho zkusit nakrájet do salátu, položit na bagetku s máslem nebo olivovým olejem, nebo z něj připravit chutnou pomazánku či guacamole.

 

Recept na avokádovou pomazánku:

Potřebujete:

1 zralé avokádo

2 menší rajčata

žervé

1 menší červená cibule

šťáva z limetky

sůl

pepř

   

Avokádo rozpůlte, vyjměte pecku, lžící vydlabejte a v míse rozmačkejte vidličkou. Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s avokádem, žervém, solí a pepřem. Ochuťe šťávou z limetky a podávejte s čerstvým pečivem. Posypat můžete microgree nebo obložit vajíčkem. 

blog | budujte svá těla