Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Pět snadných cviků pro lidi se sedavým zaměstnáním

Pět snadných cviků pro lidi se sedavým zaměstnáním

Dlouhé sezení na kancelářské židli způsobuje mnoho zdravotních problémů, včetně bolesti zad. Abyste se udrželi ve fyzické pohodě, máme pro vás pár tipů na cviky, které vám pomohou uvolnit bolest, posílit tělo a napravit negativní dopad dlouhého sezení!

Prohnutím dopředu si uvolníte bolest zad

V ramenech a zádech sec často kumuluje velké napětí, zvláště když prosedíte většinu dne na kancelářské židli. Jeden z nejrychlejších způsobů, který vám pomůže ulevit od zatuhnutí svalů a bolesti zad, je uvolnit napětí prohnutím se dopředu. Ulevíte si od bolesti dolních zad a boků.

- Postavte se rovně, nohy roznožte na úroveň pánve, stáhněte zadek, paty tlačte do země, uvolněte horní část těla a pomalu se prohýbejte dopředu. Nohy držte stále rovně, případně je mějte lehce pokrčené. Snažte se krk volně přiložit k vaší hrudi. Zhluboka prodýchávejte.

Na stres pomůže zavěšení

Skvělým cvikem pro uvolnění napětí v páteři je zavěsit se na tyč a jen tak viset. Vaše svaly od hlavy až po patě se celkově uvolní. Uvolní se plotýnky, ramena a vy budete vypadat vyšší díky lepšímu postoji!

- Zavěste se na tyč oběma rukama a povolte vaše ramena a obratel po obratli. Dovolte si viset a relaxovat asi tak 1-2 minuty, začátečníkům doporučujeme 30 vteřin.

Výpadům s pomocí stěny napomůžou flexibilitě kloubů

Dlouhým sezením ztrácíme flexibilitu kyčelních kloubů, což vede k bolesti dolních zad. Abyste si udrželi kyčelní klouby v dobrém stavu, zkuste výpady s pomocí stěny.

- Postavte se bokem ke stěně a opřete se o ní jednou rukou pro lepší stabilitu. Ukročte vpřed jednou nohou a druhou nechte na svém místě. Pokrčte kolena a natáhněte se za přední nohou, až bude zadní koleno těsně nad zemí a přední koleno v 90-stupňovém úhlu.Vraťte se zpátky a cvik opakujte 10-15krát na každou nohu.

Zůstaňte fit s dřepy

Dřepy posilujete nohy, spodní záda i střed těla a spalují tuky.    

- Postavte se rovně s nohami na úrovni ramen a vaše prsty na nohách nasměrujte dopředu. Ramena nakloňte lehce dopředu pro lepší rovnováhu. Pokrčte kolena a zatlačte boky dozadu. Dřepovat je třeba s rovnými zády jako byste sedali na neviditelnou židli. Když vaše kolena dosáhnou 90-stupňový úhlu, vraťte se zpět do stoje. Opakujte nejméně 12-15krát.

Prknem posílíte střed těla

Tímto cvikem, který je zaměřený pouze na několik skupin svalů, úžasně posílíte celý střed těla.

- Postavte se na všechny čtyři. Položte se na lokty a překřižte vaše ruce tak, aby se každá dotýkala opačného loktu. Pomalu natáhněte nohy, držte záda rovně a zpevněte břicho.

Možná vám ze začátku přijde tento cvik náročný, ale nevzdávejte se – brzy uděláte pokrok!

 

blog | budujte svá těla