Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak na správnou a zdravou chůzi

Jak na správnou a zdravou chůzi

Denně cvičíte v posilovně nebo naběháte desítky kilometrů za měsíc? Zapojte do svého tréninku i chůzi! Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a spalovat kalorie budete i během výletu do přírody s rodinou nebo při cestě do práce. 

Dá se chůzí hubnout?


Ať už půjdete pěšky kamkoliv, uděláte pro své tělo něco prospěšného, každý krok se počítá. Abyste ale během chůze začali i hubnout, budete muset chodit minimálně čtyřicet minut v kuse v lehce svižnějším tempu. Na chytrých hodinkách by se vaše tepová frekvence měla pohybovat okolo 70 % z vaší maximální tepové frekvence. Tu si snadno odhadnete, když odečtete váš věk od čísla 220). Příliš pomalá nebo naopak neúměrně rychlá chůze může být kontraproduktivní. Vyhledávejte trasy s kopečky nebo schody. Počet kroků pro zdraví je minimálně 5000 za den. Abyste začali hubnout, budete muset ujít alespoň 8000 – 10 000 kroků za den, což lehce splníte během hodinové procházky v parku. 

Nejdříve začněte 40 minut dlouhou procházkou 2x týdně a postupně přidávejte. Chodit můžete za všech okolností a nic speciálního kromě pohodlných a kvalitních bot nepotřebujete. Chodit můžete na dovolené, v obědové pauze, po večeři, prostě kdykoliv a kdekoliv. Pokud se vydáte pěšky stejnou cestou, kterou denně jezdíte v autě, narazíte na spoustu detailů a celá cesta pro vás bude zajímavější a zábavnější. Zahněte do některé z postranních uliček a objevujte svět kolem vás. Chůze je šetrná ke kloubům a díky ní si nebudete vytvářet svalové dysbalance. 

Kolik kalorií spálíte během chůze?


Průměrný muž o hmotnosti 80 kilogramů po hodinové procházce v pohodovém tempu 5 kilometrů za hodinu, spálí něco přes 300 kcal. Rychlost chůze pro hubnutí se liší v závislosti na hmotnosti člověka, výkonnosti a zdravotního stavu. Proto si ideální rychlost chůze určete podle tepové frekvence.

Hůlky na chůzi


Je důležité si hůlky nastavit dle své výšky. Svou výšku vynásobte koeficientem 0,68 a získáte ideální výšku hůlek. Ruka s hůlkou by měla svírat v předloktí pravý úhel. Hlídejte si koordinaci těla protilehlá ruka – protilehlá noha. Za předpokladu, že během chůze správně použijete i hůlky, spálíte až o 20 % více kalorií než při chůzi bez nich. Zapojíte více svalů – zatížíte výrazně i svaly paží, zad a středu těla. Při chůzi z kopce na horách lépe rozložíte síly a nebudou vás trápit bolesti chodidel nebo kolen.

 

blog | budujte svá těla