Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak má vypadat zdravá snídaně?

Jak má vypadat zdravá snídaně?

Snídaně by měla tvořit čtvrtinu denního energetického příjmu, a proto byste se měli každé ráno pořádně najíst. Nejlepší doba na snídani je asi tak 30 až 60 minut po probuzení. Jíst byste měli v klidu a snídaně by měla zabrat alespoň 20 minut vašeho času.

Co si dát k snídani

Do ranního jídelníčku zařaďte celozrnné pečivo, které má sice skoro stejnou energetickou hodnotu jako bílé pečivo, avšak obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny, která dokáže lépe zasytit. Nezapomínejte ani na bílkoviny, které najdete v sýrech, vejcích, kvalitní šunce, jogurtech nebo kysaných mléčných výrobcích se živými kulturami. Porci doplňte ovocem a zeleninou. Díky jejich nižšímu glykemickému indexu budete mít větší výdrž a dostatek energie během dne.

Populární jsou i různé druhy kaší. Dochutit je můžete čerstvým nebo sušeným ovocem, oříškami a semínky.  Hodí se i ovesné vločky a cereálie. Pohlídejte si u nich obsah cukrů, jelikož některé bývají pražené a přeslazené. Ovesné vločky můžete smíchat i s proteiny různých příchutí nebo z nich tvořit placičky nebo omelety. 

 

Hned po probuzení vypijte velkou sklenici čisté vody s citronem. Kávu nepijte ji nalačno, mohla by vám způsobit zažívací potíže. Hodí se i neslazené ovocné čaje, zelené čaje a ovocné a zeleninové šťávy, které vás osvěží a doplní vitaminy.

blog | budujte svá těla