Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Co jíst, aby vám nebyla zima?

Co jíst, aby vám nebyla zima?

Je vám neustále zima? Pojďte se inspirovat do kuchyně našich babiček. V zimním období neměly šanci sehnat v supermarketu jahody, a tak přirozenou formou musely sáhnout po potravinách, které měly v daném období po ruce. Zaměřovaly se na sezónní a lokální potraviny. 

V zimě jezte raději něž čerstvé saláty husté polévky, luštěniny a různé obiloviny. Zkrátka potraviny, které se dají lehce skladovat po celý rok.


Zeleninové saláty vyměňte za tepelně upravenou zeleninu, ať už pečenou, dušenou či vařenou. Pokrmy můžete okořenit hřejivým zázvorem nebo chilli. Zaměřit se můžete i na pokrmy z červené řepy nebo kysaného zelí, které je plné vitamínů podporujících imunitu a je zásobárnou vitaminu C, B i K. Říká se, že když si každý den dopřejete trochu kysaného zelí, vyhnete se nepříjemným rýmičkám. 
Z obilovin doporučujeme například jáhly nebo pohanku. Jsou skvělé pro svou bezlepkovost i nízký glykemický index, což ocení každý, kdo se snaží shodit nějaké to kilo a přitom netrpět hladem. Obsahují mnoho důležitých minerálních látek, železo či hořčík. V dávných dobách byl oblíbený například jáhelník se sušeným ovocem. 


Určitě se zahřejete i bylinkovým nebo zázvorovým čajem, které popíjejte místo  ovocných šťáv. Pro ještě větší účinek můžete čaje okořenit skořicí či jiným voňavým kořením. 
Když dostanete chuť na sladké, volte sušené ovoce, jako jsou rozinky, jablka, hrušky nebo švestky. Pokud kupujete sířené, nezapomeňte je před použitím opláchnout teplou vodou.
Bílkoviny doplníte luštěninami, což ocení každý sportovec. Hrách, čočka, fazole skvěle chutnají a také dobře zasytí.

blog | budujte svá těla