Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Co je glukosamin a proč ho užívat?

Co je glukosamin a proč ho užívat?

Pokud pociťujete nepříjemný pocit ztuhlých kloubů nebo vás pravidelně trápí bolavá kolena, přišel ten správný čas poohlédnout se po kvalitní kloubní výživě.

Glukosamin patří mezi nejčastěji užívané suplementy pro zdraví pohybového aparátu. Má totiž vliv na menší bolestivost kloubů, jejich lepší mobilitu a odolnost. Jedná se o látku, která se přirozeně nachází téměř ve všech částech lidského těla, nejvíce však v chrupavkách a pojivových tkáních.

Jaké zdravotní benefity má glukosamin?

Pomáhá při terapii osteoartritidy, nebo-li degenerativnímu onemocnění kloubů, při kterém dochází k poškození chrupavek, kostí, šlach nebo vazů. Protože s léty chrupavka postupně ubývá a ztenčuje se, způsobuje bolest či horší pohyblivost kloubů. Glukosamin má i protizánětlivé vlastnosti. Také díky nim může být nápomocný při zachování zdraví a odolnosti kloubů. Tedy jeho účinky mohou ocenit nejen lidé, kteří mají rozvinuté onemocnění kloubů, ale i sportovci či lidé s fyzicky náročnou prací, náročnými tréninky nebo ti, kteří se snaží předcházet problémům s klouby. Glukosamin má také pozitivní vliv na tvorbu kolagenu, což je hlavní stavební bílkovina pojivových tkání, chrupavek a kostí. Proto jeho užívání může pozitivně prospět ke zdravé a pevné pokožce, vlasům a nehtům.

Glukosamin najdete v doplňcích výživy jako glukosamin sulfát nebo glukosamin hydrochlorid. U glukosaminu sulfátu je pozorována největší účinnost díky lepší vstřebatelnosti. Důležité je dbát zejména na správné dávkování podle doporučení, při nadměrných dávkách byste mohli pocítit nevolnosti, průjem, bolest břicha či například pálení žáhy.

Při péči o klouby však nezapomínejte, že glukosamin není to jediné, co potřebují. Za zdravými klouby stojí i bílkoviny, zdravé tuky, vitaminy či minerální látky. Tedy je třeba dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček, dopřát si dostatečnou fyzickou aktivitu. Vyhnout by se mu mely těhotné a kojící ženy, dále pak děti a lidé s alergií na měkkýše.

blog | budujte svá těla