Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

3 nejdůležitější doplňky stravy každého sportovce

3 nejdůležitější doplňky stravy každého sportovce

Dnes je k dostání mnoho výživových doplňků pro sportovce, avšak často opomíjíme úplně základní, životu důležité látky. Máte jich dostatek i vy?

 

1. Rybí olej

Rybí olej je hodně podceňovaný potravinový doplněk. A právě je jedním z nejdůležitějších. Podle odborníků bychom měli konzumovat ryby minimálně jednou až dvakrát týdně a přesto to nemusí stačit, abychom doplnili potřebný odhadovaný denní příjem omega-3 mastných kyselin. Jedná se o esenciální tuky, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Musíme je tedy přijímat ze stravy, nebo ve formě doplňků výživy. Pokud budete používat vysoce kvalitní rybí oleje, snížíte hladinu triglyceridů, riziko srdečních onemocnění, zrychlíte regeneraci po tréninku, chráníte mozek a jeho funkce a snížíte riziko vzniku cukrovky. Pokud preferujete častější konzumaci ryb, myslete i na to, že mnoho druhů ryb obsahuje velké množství rtuti a rtuť může způsobovat zdravotní problémy. Užívání rybího oleje může podporovat také zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Během stárnutí se naše kosti ztenčují a právě omega-3 mastné kyseliny podporují zdraví kostí. Pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin zlepšuje kvalitu a délku spánku u dětí a dospělých.

 

2. Vitamin D

Vitamín D se nám dostává spíše ze slunečního záření než ze stravy. Pokud nejste během dne příliš často na slunci, můžete přijímat vitamín D i ve formě doplňků výživy. Doplňky vitamínu D podporují zdraví kostí, zmírňují depresi a další chronické onemocnění. Pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník a je velmi užitečný i pro zdraví pokožky. Vitamín D se přirozeně nachází také v tučných rybách, jako například makrela či losos, ve vaječných žloutcích, mase a zelenině. S přibývajícím věkem jsme všichni vystaveni určitému riziku osteoporózy (kosti se stanou křehkými a snadno se lámou), důvodem je právě dlouhodobý nedostatek vápníku a vitamínu D.

 

3. Zinek

Tento stopový prvek a nezbytnou minerální látku si naše tělo nedokáže přirozeně vyrábět. Přitom zinek má pro tělo řadu důležitých úkolů – zlepšuje imunitu, pomáhá usnadnit enzymovou aktivitu, podporuje hojení ran a zvyšuje přirozenou hladinu testosteronu. Zinek také podporuje kvalitní spánek. Nejvíce zinku z potravin najdete v ústřicích, ale i v hovězím a kuřecím masu, fazolích, ořechách, cereáliích a mléčných výrobcích. Nedostatek zinku se vyznačuje zpomaleným růstem, ztrátou chuti k jídlu a narušením imunitních funkcí. Ve vážnějších případech může způsobit vypadávání vlasů, průjmy, zpoždění sexuálního zrání, impotenci a hubnutí.

blog | budujte svá těla