Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Zdravá výživa je skvělým doplňkem ke cvičení

Zdravá výživa je skvělým doplňkem ke cvičení

O zdravé výživě mluví kde kdo. Co se ale přesně skrývá pod pojmem zdravá výživa? Nejsou to žádné extrémní diety nebo pouhé pojídání superpotravin, bude stačit zapojit trochu zdravého rozumu a váš jídelníček doplnit potřebnými živinami. 

Přepadne-li vás nepřekonatelná chuť na sladké, je to většinou tím, že od posledního jídla už utekla nějaká chvíle, měli jste velký výdej energie nebo jste se poslední noc moc nevyspali. Sladkosti vyhledáváme také v případě psychické nepohody. Už po kousku čokolády rychle vyskočí cukr v krvi, cítíme příval energie, radost a dobrou náladu. Jenže tyhle báječné pocity se brzy zase změní a přepadne vás únava, špatný pocit a mnohokrát i chuť na slané. Abyste se z tohoto začarovaného kruhu vymanili, dbejte na pravidelnost v jídle a dodávejte svému tělu všechny složky, které vyžaduje. Váš jídelníček pro zdravé tělo by měl ve správném poměru obsahovat základní složky potravy – tedy tuky, sacharidy a bílkoviny. Jejich poměr záleží na pohlaví, vaší fyzické aktivitě a také na tom, zda chcete zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu. Obecné pravidlo káže, že by každé z hlavních jídel mělo obsahovat přibližně 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. Myslete i na přísun minerálů, vitamínů a vlákniny, to vám zajistí mimo jiné ovoce a zelenina. 

Sacharidy se dají považovat za palivo pro lidské tělo. Během dne byste jich měli zkonzumovat 50 až 60 %. Dodají vám energii, zabezpečí správnou funkci mozku. Nejlepší sacharidy najdete v rýži, kuskusu, bulguru, celozrnných výrobcích, pohance, luštěninách nebo třeba v ovesných vločkách.

Bílkoviny jsou považovány za základní stavební jednotku organismu. Tělo díky nim dobře regeneruje, tvoří  svalovou hmotu, tkáně, krevní buňky, kosti, vazy. Doporučuje se, konzumovat 1 g bílkovin na 1 kg vaší hmotnosti. Pokud intenzivně sportujete nebo se dáváte dohromady po nemoci nebo úrazu, doporučují se až 2 g. Zdravé bílkoviny jsou ukryty v rybách, bílém mase, ve vejcích nebo třeba v mléčných výrobcích.

Tukům byste se neměli vyhýbat ani v dietě. Jsou nositelem chuti a jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů. Správně zvolené tuky jako je olivový olej, olej z ořechů a semínek, z oliv, tučných ryb a avokáda  jsou pro tělo velmi přínosné a blahodárné. Dokáží chránit srdce a bojovat proti civilizačním chorobám. 

blog | budujte svá těla