Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Suplementujte chytře aneb Nezbytný základ sportovce

Suplementujte chytře aneb Nezbytný základ sportovce
Suplementy neboli doplňky stravy jsou dnes stále častěji diskutovaným fenoménem. Jejich účinnost se však mnohdy liší studii od studie, stejně tak i skladba základních suplementů nebývá vždy uváděna ve shodě. My se zaměříme na ty nejméně rozporované doplňky, do kterých se vyplatí investovat. 

Protein

Přestože má protein mnoho podob, obecně se dá říci, že je klíčovým doplňkem stravy. Proteinové nápoje jsou skvělým způsobem, jak dosáhnout optimálního příjmu bílkovin, což ocení zejména ti, jejichž běžná strava není na bílkoviny dostatečně bohatá. Bílkoviny samotné slouží k budování svalové hmoty a k jejímu udržení. Lze konstatovat, že za nejlepší čas k jejich příjmu je považováno ráno, dopřát si tak můžete proteinovou snídani. A pak samozřejmě nesmíme zapomenout na dobu po tréninku, kdy za sebou máte náročný fyzický výkon, vaše svaly jsou vyčerpané a v bílkovinovém deficitu.

Vitaminy a minerály

Tělo sportovce vyžaduje mnohem více mikronutrientů, než je tomu u člověka, jenž nesportuje. Vitaminy a minerály obecně lze zařadit mezi poměrně podceňovanou skupinu doplňků, ač se jedná o jeden ze základních pilířů suplementace. Pokud chcete dosáhnout dobrých výsledků, musíte zvolit kvalitní doplňky. V tomto bodě zmiňme zejména vitamin D. Za běžných okolností je v těle utvářen pomocí dopadů slunečního záření na pokožku. Nachází se například také ve žloutku nebo v mléku a podporuje silnou stavbu těla a správný růst kostí. Zejména v zimním období je třeba ho uměle doplňovat. 

Hořčík a zinek

Přestože hořčík a zinek spadají do výše zmíněné skupiny vitaminů a minerálů, určitě stojí za upozornění. Hořčík totiž bývá nejvíce deficitním minerálem, který ale ovlivňuje až 400 biochemických reakcí v našem těle. Zinek naopak oceníte pro jeho vliv na hormonální optimalizaci, tedy i pro lepší nárůst svalové hmoty.

Omega 3 mastné kyseliny

V naší středoevropské stravě je velmi špatný podíl omega 3 mastných kyselin. Jejich nenahraditelným zdrojem jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Jako příklad můžeme uvést sledě, lososa, makrelu, sardinky či tuňáka. Pokud si však ryby nedopřáváte dostatečně často, je optimální omega 3 mastné kyseliny doplňovat v podobě suplementů. 

Kreatin

Kreatin monohydrát posiluje vaši sílu a podporuje nárůst svalové hmoty. Zároveň také představuje významný zdroj energie.


Doplňky jsou primárně určeny k tomu, aby doplňovaly stravu. Obzvlášť pro rekreační sportovce tak rozhodně není nutné brát desítky suplementů. Protein, vitaminy a minerály, omega 3 mastné kyseliny, hořčík se zinkem a třeba kreatin vám budou k viditelným výsledkům bohatě stačit.

blog | budujte svá těla