Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Křupání a praskání kloubů

Křupání a praskání kloubů

Stává se vám, že vám během dřepování nebo protahování praská v kloubech? Naštěstí se jedná většinou o běžný projev pohybu kloubů, jenže občas křupání může být příznakem počínajícího onemocnění. Čtěte dál.

Zvuky, které se ozývají z vašich kloubů se odborně nazývají kloubní crepitus. Takový zvuk mohou vydávat kolena, ale také prsty, ramena, lokty nebo páteř. Vůbec nesouvisejí se stářím, jak se může zdát. S křupáním se potýká mnoho dětí už během tělocviku a někdo si klouby prokřupává dobrovolně. Naštěstí si takovým křupáním klouby nepoškozují, ale může dojít k poškození měkkých vláken, například šlach, které obklopují klouby.

Nejčastější příčinou, proč se z vašich kloubů ozve křupání, jsou malé vzduchové bublinky, které se vytvoří v prostoru synoviální tekutiny, která napomáhá snižovat při pohybu tření kloubů. Stačí se pohnout, bublinka praskne a křupnutí je na světe. Dalším důvodem může být změna polohy šlachy, která se při pohybu mírně posune z místa. Když se pak šlacha vrací do původní polohy, ozve se prasknutí. Při pohybu kloubů se také napínají vazy, které mohou taky způsobit nepříjemné zvuky. To se často stává třeba při vstávání ze sedu nebo během chůze ze schodů. Takové křupání většinou neznačí nic závažného a zpravidla se jedná o běžný projev zdravého pohybového aparátu. Jen se vyhýbejte extrémnímu přetížení nebo nadměrnému natažení vazů, kdy by mohlo dojít k jejich prasknutí spojeným s náhlou bolestí.

V kloubech může křupat i z důvodu probíhajícího onemocnění nebo poranění. To pak křupání provází i jiné příznaky, jako je bolest, otok nebo zarudnutí kůže na kloubu. Mezi takové nemoci se řadí například bolestivá osteoartritida, během které dochází k opotřebení a tenčení chrupavky a kostem chybí tlumící vrstva. Někdy se zvuky objevují po operaci, kdy ho způsobují nové kloubní součástky. Může se stát, že čéška během úrazu krátkodobě vyskočí ze svého přirozeného pohybu a způsobí i zapraskání v koleni. Nestabilní čéšku je třeba řešit s fyzioterapeutem, abyste se vyhli vysokému riziku zranění při pohybu. S křupáním se setkávají i běžci, zejména začátečníci, kteří z téměř nulové aktivity začnou denně běhat. Zvuky často doprovází i bolesti nad čéškou.

Zkrátka, pokud vaše kolena či jiné klouby kromě občasného prasknutí či křupnutí fungují normálně, nejspíš se není čeho obávat. Když ale budete mít podezření na větší problém, raději ho začněte co nejdříve řešit s ortopedem.

Jak si udržet klouby v dobré kondici?

Hlídejte si zdravou hmotnost, dopřejte si dostatek pohybu a chůze. Před každou sportovní aktivitou nezapomeňte na zahřátí a rozhýbání všech kloubů. Díky silovému cvičení zpevníte svaly a další oporné struktury okolo kloubů. Během cvičení můžete používat také bandáže na kolena nebo lokty, které kloub zpevní a udrží v teple. Užívat můžete i komplexní kloubní výživu s obsahem glukosaminu, chondroitinu, MSM a další látek, které jsou běžnou součástí pohybového aparátu a podílejí se na jeho správné funkci.

blog | budujte svá těla