Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak ze cvičení vytěžit co nejvíc? Máme pro vás 8 tipů!

Jak ze cvičení vytěžit co nejvíc? Máme pro vás 8 tipů!

Vypadá to celkem snadno, přece stačí vzít činku do ruky a svaly rostou jako o život. Bohužel to tak snadné s posilováním není. Jestli chcete, aby mělo vaše usílí v posilovně smysl a prospělo i vašemu zdraví, musíte sobě věnovat víc času než půl hodiny ve fitku. Poradíme vám, na co nesmíte zapomínat.

Správné dýchání

Dýchání napomáhá ke správné cirkulaci kyslíku v těle, ale i ulehčuje při zvedání břemen. Navždy si zapamatujte, že při záběru máte vydechout a při uvolnění svalu se nadechnout. Například, ve chvíli kdy zvedáte činku, se nadechujete, když ji spouštíte dolů, vydechujete.

Zaměřte se na správné držení těla

Velmi často se v posilovně setkáváme se špatným držení těla. To má na svědomí různé svalové dysbalance a nerovnoměrné zatěžování pohybového aparátu. Pouze cviky provedené ve správném držení těla pomáhají ke zdravému a efektivnímu růstu svalové hmoty. Tím, že zacentrujte klouby ve správných pozicích, nebude docházet k jejich přetěžování.

Nepřepínejte se hned od začátku

Často se stává, že nováčci ihned sáhnou po těžkém závaží. Přeceňují své síly a snaží se rovnou zvedat zbytečně těžká břemena. Aby zátěž zvládli, špatně drží tělo a mají bolesti po cvičení. Než si tělo zvykne na novou aktivitu, naučte ho správně pracovat s menší zátěží. Později, podle vašich výsledků, můžete postupně zátěž přidávat.

Posilujte hluboké svaly

Vedle posilování dobře viditelných povrchových svalů, je třeba správně cvičit i svaly hluboké, které jsou důležité pro správné držení těla. Sice se jedná o specifické cvičení, ale je velmi prospěšné proti zdravotním potížím. Doporučujeme navštívit fyzioterapeuta nebo trenéra, který vám s aktivací stabilizačního systému trupu pomůže, a vy se vyvarujete nežádoucích chyb a nepříjemným bolestem zad.

Jedna hodina stačí

Pro dostatečně efektivní trénink stačí maximálně jedna hodina cvičení. Pokud před samotným cvičením provozujete rozehřátí těla na kardio přístrojích, můžete si k hodině přičíst dalších 30 minut.

Cvičení střídejte

Necvičte stále stejné cviky pořád dokola. Nejen, že se cvičení stává stereotypním, ale je i neefektivní. Vaše svaly si na stále stejný pohyb zvyknou a nebudou se dostatečně zapojovat. Když budete trénink porůznu obměňovat, například volit jiné cviky, množství opakování nebo intenzitu cvičení, cvičení bude ve výsledku zábavnější a funkčnější.

Dopřejte si odpočinek

Při každodenním cvičením si trénink rozdělte do celého týdne podle jednotlivých partií vašeho těla. V pondělí cvičte například ruce a nohy, v úterý vyběhněte, ve středu se věnujte ramenům a zádům, ve čtvrtek jízdě na kole a v pátek posilujte hrudník a břicho. O víkendu si dejte volno nebo jen malý strečink.

Spánek nad zlato

Ať už chcete zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo být v dobré kondici, dopřejte si alespoň sedmihodinový spánek, tělo krásně zregeneruje, svalstvo naroste a vy dosáhnete svých vysněných cílů.

blog | budujte svá těla