Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak se při tréninku vyvarovat chybám začátečníka

Jak se při tréninku vyvarovat chybám začátečníka

Ať už patříte mezi sportovní nadšence, nebo jste se právě rozhodli začít cvičit, vždy si musíte dát pozor, abyste se vyvarovali zbytečných chyb. Takové chyby bohužel konečný efekt velmi snadno pokazí a místo zlepšení své kondice si spíš ublížíte. Dali jsme dohromady nejčastější chyby, na které jsme během tréninků narazili.

 

Nedostatečné protažení

Asi nejčastější chyba, které se dopouští mnoho lidí, je nedostatečné protažení. Svaly se nejen před cvičením, ale i po něm, potřebují důkladně protáhnout a uvolnit. Nejúčinnější protažení je to na samém konci cvičení, kdy jsou svaly dostatečně prohřáté a pružné. Protahování věnujte alespoň deset minut a spojte ho i s relaxací.

Cvičení s velkou zátěží

Další velkou chybou v posilovně je, když si naložíte větší zátěž pod domněnkou, že kilogramy schodíte rychleji dolů a svaly se vyrýsují během pár dní. Tento způsob většinou vede ke zranění. Svaly zatěžujte postupně, nejprve začněte nízkou zátěží a postupně přidávejte. Nejlepší je nechat si v posilovně poradit od trenéra, případně začít s nejnižší zátěží. I když nebudete přeceňovat své síly, brzy uvidíte výsledky.

Přehnaná intenzita cvičení

Podobně jako u nevhodně zvolené zátěže při posilování, i v tomto případě platí, že méně je někdy více. Trénujte pouze tak, abyste se cítili dobře. Cvičení nikdy nepřehánějte a nepřepínejte se. Takové cvičení by vám způsobilo bolesti celého těla a příště se do něj budete muset nutit. Navíc nadměrná intenzita fyzickou kondici moc nezlepší, spíš naopak.

Času tak akorát

Pro spalování tuků v těle, je třeba pravidelně trénovat minimálně jednu hodinu, alespoň dvakrát až třikrát týdně. Jak už bylo řečeno, nejprve zahřejte svůj organismus během na pásu nebo jízdou na rotopedu, poté svaly hezky protáhněte, a pokračujte v posilování konkrétních svalů. Na konci cvičení opět zařaďte aerobní aktivitu spolu s protažením svalů. Tímto způsobem se požadované výsledky dostaví rychleji ve fitku, než při jiných sportovních aktivitách.

Rozdíl mezi silovým a kardio tréninkem

Než začnete cvičit, naučte se rozlišovat posilování od kardia cvičení. Každé má své zásady. Při kardio cvičení se zaměřujete na svůj ideální tep. Neměli byste se při něm zalykat ani se příliš zadýchávat. Naopak posilování je pomalé cvičení s přiměřenou zátěží. Obě cvičení se dají dobře kombinovat.

Držte se tréninkového plánu

Při každé návštěvě posilovny, mějte u sebe plán, co budete daný den cvičit. Napište si ho stručně na papír nebo třeba do svého mobilu. Vymýšlet plán na místě je nesmysl. Začátečníkům doporučujeme poradit se s osobním trenérem a pokročilejší najdou inspioraci třeba na YouTube. Budete-li vytrvalí, svůj plán budete dlouhodobě následovat a přitom si plnit krátkodobé cíle v podobě zhubnutí prvního kilogramu nebo uběhnutí jednoho kilometru pod 7 minut, budete mít ze svých výsledků brzy radost.

Nedostatek tekutin

Fakt, že je pitný režim důležitý v každé situaci, určitě víte, ale při tréninku je třeba pít ještě o něco více. Vyhnete se dehydrataci a snížite riziko omdlení. Takže vždy mějte po ruce lahev s čistou vodou a v určitých intervalech se napijte. Organismus doporučujeme zavodnit ještě před samotným cvičením, například tím, že hodinu před cvičením vypijete alespoň půl litru iontového nápoje. Vyplatí se vypít další sklenici nápoje dvě hodiny po tréninku.

Zkontrolujte svůj jídelníček

Základní a jednoduché pravidlo zní, abyste začali hubnout, je třeba vydat více energie, než přijmout. V opačném případě si cvičením můžete zlepšít kondici, ale na váze neuberete. Nemusíte podstupovat žádné radikální diety. Stačí se vyhnout konzumaci sladkostí, tučného masa, uzenin, smažených jídlel a fast foodům. Se správným a vyváženým jídelníčkem vám může na začátku pomoci osobní trenér.

blog | budujte svá těla